Facebook   Pinterest   Google Plus

FAQs

Q?Veel gestelde vragen over schoorsteenbrand
A.

Waarom moet de schoorsteen geveegd worden?

Bij het stoken van hout, kolen of olie ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terechtkomen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag die creosoot genoemd wordt. Bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius (al snel bereikt wanneer u de kachel stookt) vliegt deze laag creosoot in brand en er ontstaat een schoorsteenbrand. De mate van aanslag wordt mede bepaald door uw stookgedrag: smoort u uw kachel teveel, dat wil zeggen dat de brandstof te weinig zuurstof krijgt, dan ontstaat hierdoor een onvolledige verbranding, waarbij extra afvalstoffen vrijkomen. Daardoor kan de schoorsteen ook verstopt raken. Er is dan weinig of geen trek. Verbrandingsgassen slaan terug de kamer in, waardoor er gevaar ontstaat voor koolmonoxidevergiftiging. Regelmatig de schoorsteen laten vegen is daarom belangrijk.

Hoe vaak moet de schoorsteen geveegd worden?

Het onderhoud van uw schoorsteen is bepaald in de bijlage van het Gebruiksbesluit*. Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.

Moeten gaskachels of gasgestookte c.v.-ketels geveegd worden?

Bij apparaten die op gas gestookt worden, zoals gaskachels, gasgestookte c.v.-ketels en (bad)geisers in moderne woningen, is er normaal gesproken geen vervuiling van het rookkanaal. Het is wel belangrijk dat de gasgestookte apparaten regelmatig onderhouden en afgesteld worden. Het is verstandig om jaarlijks, bijvoorbeeld tijdens het onderhoud, ook even naar het rookkanaal te laten kijken. Het is immers niet ondenkbaar dat er in het kanaal een verstopping ontstaat, bijvoorbeeld door een vogelnestje. Bij oudere types rookkanalen of schoorstenen is het verstandig om één keer per jaar te laten vegen.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
U bent verzekerd wanneer er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Bij de meeste verzekeraars moet u na een schoorsteenbrand via een rekening aan kunnen tonen dat de schoorsteen geveegd was.

Voor een inspectie na een schoorsteenbrand kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Indien u een inspectie wilt laten uitvoeren verzoeken wij u het onderstaande formulier zo compleet mogelijk in te vullen. Wij danken u voor uw aanvraag.

Fout: Contact formulier niet gevonden.